العلاقة بين سلطانية الطرشى والخصوبه وجودة النسل
عنوان غريب أيه جاب الطرشى للخصوبه والنسل حقولك ولا غريب ولا حاجة لأنك لو تأملت فى كيس الطرشى اليوم وسلطانية الطرشى زمان حتعرف أنا قصدى أيه
الطرشى ده مزاج وله أصحابه..زمان كانت تنتشر صناعة الطرشى وكان لها معامل مخصوصه منتشرة فى أحياء القاهرة القديمة ..أتذكر أنه فى دائرة لا تزيد عن 100 م كان يوجد 3 معامل فى حى السيده زينب
وسلطانية الطرشى زمان كان لها قدسيتها على السفرة المصريه للفقير قبل الغنى.. أذكر منظرها وجمالها ورصتها وطعامتها..والطرشجى يفرشها أولا بأوراق الجرجير الطازجة..ثم يرص بها الفلفل والجزر والبنجر والبصل والقرنبيط المخلل فالزيتون الأخضر والأسود والخيار واللفت واللارنج والليمون المعصفر
والطرشجى عنده تشكيله هائلة من مية الطرشى وتوضع حسب طلب الزبون أما.. ميه حاميه أو بارده أو كوكتيل ومن جمال مية الطرشى أنها يمكن أن تباع منفرده ويمزمز بها الزبون أمام المعمل على ترابيزه وكراسى وتقدم مثل القهوة والشاى.. وتشرب على الريق لجلى الصدر
ومعامل الطرشى لها سمعة تتناقلها العائلات فهذا معمل الحسين والعباسية وتحت الربع والغوريه والمغربلين والقلعة والدرب الأحمر ..وكل معمل له
طعم متميز خاص به يذهب إليها الناس من كل صوب وحدب
وصناعة الطرشى قديمه جدا فى مصر لما تشتهر به بلدنا زمان( خلى بالك من زمان )بوفرة فى المحاصيل والخضروات فنشأت صناعة التخليل لفائض الخضروات قبل تلفها..فسلطانية الطرشى كان يوجد بها من 10 – 12 نوع من الخضروات على رأسها الفلفل الحامى الشطيطه
ده كان زمان أيام خيرك يامصر ..تعالوا شوف الطرشى والمخلل فى هذا الوقت ..لو وجدت نوعين من الخضروات فى الكيس البلاستيك أبو 3جنيه المملوء بميه رديئة مضاف عليها لون صناعى يبقى كويس ..لتتكون فى النهايه نصيبة سوداء تجتمع فيها كل البلاوى.. خضار مرشوش مبيدات وغير مغسول ومسلوق مضاف إليه ملح من السائحات ( البرك والمجارى )+ لون صناعى وكيس بلاستيك أيوه فى الكيس البلاستيك بعد أن أنقرضت السلطانيه وأخذها مرزوق معه وهو طفشان من بلده..ياترى أنت فين يا مرزوق ؟؟
عرفتم ليه نسبة الخصوبه فى مصر (سيدات ورجال ) تراجعت التى كانت لنا فيها الأسبقية العالميه فالمرأة المصريه أللى ما بتعرفش تخلف بيكون معاها 6- 7 عيال والقوية العفيه أللى شاربه مية طرشى تخلف لها من 12-14 عيل
الله يرحم
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق